Camping vs husvagn/husbil

Camping

Vad tänker du på först när du hör ordet camping? Är det kanske en stugby med en närliggande sjö eller tänker du dig att du ligger i ett tält i vildmarken. Att campa kan vara olika saker för olika personer. När du har bestämt dig för att campa i skogen måste du hitta rätt utrustning. Om du inte redan har tält hemma får du åka och köpa det.

Det kan vara bra att veta att du inte enbart behöver ett tält för att campa. Du behöver dessutom en ryggsäck full med saker som mat, förstahjälpen-låda och möjligen en engångsgrill. Ska du ut och fiska kan det också vara en bra ide att ha med dig fiskespö och bete. Kläder efter väder är ett känt uttryck som man ofta hör. Beroende på hur många dagar du ska campa, bör du ta med dig flera ombyten av kläder.

De flesta friluftsbutiker säljer så kallade friluftskläder och skor som är anpassade till klimatet. Om du inte vill sova i en sovsäck, kan du ta med dig en luftmadrass. Du bör se till att ha en pump i närheten (som behövs för att pumpa madrassen) eftersom det inte finns elektricitet i skogen/vildmarken.

Husvagn/Husbil

Om du är en av dem som inte gillar att sova ute i tält i naturen så kan det vara bra att veta att det finns allternativ. Du kan välja att köpa en husvagn som du kan koppla till din bil. Denna vagn kan du parkera på campingplatser eller parkering på rastplatser. Om du tycker att en husvagn är för liten kan du köpa en husbil istället. En husbil behöver inte nödvändigtvis vara bättre då de ofta är dyra att köpa. Det går ofta åt stora mängder bensin till dessa husbilar.

Det som är positivt är att man kan ställa en husbil/vagn var du än känner för. Om du inte hittar en plats på en campingplats så kan du faktiskt ställa din husbil på en äng och sova i den. Du får bara tänka på att du inte kommer ha tillgång till el om du är på en äng. På campingplatser har de speciella elledningar där du kan koppla in husbilen, tänk bara på att du måste betala för det.

Skillnaden på husbil och tält är att det finns både kök, toalett, dusch och säng i husbilen/vagn men inte i tält. Du skulle faktiskt kunna säga att en husbil är ett hus på fyra hjul. Du behöver egentligen endast ha med dig mat och dig själv. När det regnar ute kommer du dessutom ha större nytta av en husbil. Det kommer inte vara någon risk att du fryser eller sover i närheten av myror eller andra insekter. Med en husbil kan du köra runt och se mer av naturen och städerna. Chansen är stor att du inte får göra samma sak när du sover i tält i naturen. Då får du istället upptäcka naturen till fots. Det är inte så illa det heller men om det regnar är det inte lika roligt.