Roadtripp från Umeå

En roadtrip i Sverige är något av de roligaste sakerna man kan göra. För att få ut det mesta av den så är det en bra idé att planera noga.

Sätt dig ned och kolla in kartan och planera ungefärliga stopp och var man kan övernatta. På det sättet kan man också hitta bra budgetalternativ eller se till att inte missa intressanta platser. Kanske är det någon marknad på gång i den by du åker förbi? Planera in tid så du kan göra såna saker.

Det absolut bästa är om man har utrymme för att vara impulsiv, att de planer man har inte är spikade till 100 procent. Istället kan man vara alert och kolla skyltar vid vägen och liknande för att hitta de små, gömda guldkornen. En roadtrip utan exakta mål kan vara spännande.

Kasta tärning

En grej man kan göra som är riktigt rolig, är att låta tärningen bestämma vart man ska åka och vad man ska göra. Man kan naturligtvis själv bestämma hur mycket av resan som tärningen ska bestämma. Steg ett är i alla fall att tärningen bestämmer åt vilket vädersträck man ska bege sig.

Exempelvis bestämmer man att 1 är norrut, 2 är söderut, 3 är västerut och 6 är österut. Sen slår man tärningen till man landar på någon av dessa siffror.

Låt oss säga att tärningen hamnar på 1 så färden ska gå norrut, då blir nästa steg att låta den bestämma till vilken plats.

Skriv ned sex möjliga platser att åka till och ge dem alla ett nummer. Sedan är det bara att slå tärningen och se vart ni ska bege er.

Så kan man sedan ta sig fram genom landet eller en begränsad region, bara slå tärningen för att ta beslut.

Norrlandskusten

Nästan vart man än beger sig med bil i Sverige så finns det fantastiska saker att uppleva. Men det finns platser som har extra av allt. En av dessa delar av Sverige är Höga Kusten.

Om man vill uppleva några av de bästa vyerna, och härligaste stränderna, i Sverige så är tipset att åka mellan Umeå och Härnösand. Om man kör E4:an söderut från Umeå så kommer man exempelvis att passera en helt fantastisk strand som heter Salusand. Stranden är lång och barnvänlig. Det finns även en camping och restaurang på området. Oavsett hur mycket folk som besöker stranden så behöver man aldrig trängas.

I närheten finns även Ava Havsbad. Vill man hellre ta ett dopp i en mindre sjö så finns Mosjön vid Mosjö Camping.

Om man stannar över en natt i Örnsköldsvik så finns det flera trevliga restauranger nere i hamnområdet. Eller så beger man sig upp till restaurangen på Varvsberget med vy över hela staden och hamnen. Fredagar serverar de alltid någon typ av buffé för en billig penning.

När man sedan fortsätter söderut så är tipset att ta vänster i Ullånger och sedan åka kustvägen och uppleva det riktiga Höga Kusten. Där finns en enorm mängd med fantastiska platser, byar, fiskelägen, gårdsbutiker, vandringsleder och annat. I det området kan man lätt spendera flera dagar.