fre. jul 12th, 2024

Björkenäscamping i Jämjö är en trevlig campingplats som ligger vid sjön Ivösjön i Blekinge, södra Sverige. Campingplatsen erbjuder en vacker naturmiljö och är ett utmärkt val för den som vill koppla av och njuta av stillheten. På Björkenäscamping finns det möjlighet att hyra campingplatser för husbilar, husvagnar och tält. De har också enklare stugor att hyra, för den som vill ha något bekvämare än ett tält. Det finns också en lekplats för barnen och möjlighet till fiske och bad i sjön Ivösjön. Campingplatsen har även grillplatser och en kiosk där man kan köpa det nödvändigaste. Det finns även ett servicehus med duschar och toaletter. Om du vill utforska området finns det flera trevliga vandringsleder i närheten, inklusive Ivösjöleden och Blekingeleden.

Omgivning

Omgivningen vid Björkenäscamping är väldigt vacker och erbjuder många möjligheter till olika aktiviteter. Som nämnt tidigare ligger campingplatsen vid sjön Ivösjön där man kan fiska och bada. Förutom sjön finns det också flera fina vandringsleder i området. Ivösjöleden är en vandringsled som tar dig runt sjön Ivösjön, genom skog och över berg. Blekingeleden är också en populär vandringsled som tar dig genom den vackra Blekingenaturen. För den som vill uppleva lite historia och kultur finns det flera sevärda platser i närheten av Björkenäscamping. Till exempel kan du besöka Ivö kyrka, en vacker medeltida kyrka, eller Ivö hus, en gammal borg som numera fungerar som museum. Det finns också möjlighet att besöka några av de andra små orterna i närheten av campingplatsen, som exempelvis Jämjö eller Bromölla. I Bromölla kan man till exempel besöka Museum Blekinge, som visar hur livet såg ut på landsbygden i Blekinge under 1800-talet.

Fiske

Fiske är en populär aktivitet vid Björkenäscamping eftersom campingplatsen ligger precis vid sjön Ivösjön, som är en av de större sjöarna i södra Sverige. Ivösjön är känt för sitt fina fiske och här finns ett stort antal olika fiskarter att fånga. Bland annat kan man fånga abborre, gädda, gös, sik, röding och öring. För den som vill prova på flugfiske finns det också möjlighet att fånga harr och öring i någon av de mindre sjöarna i närheten. För att få fiska i Ivösjön behöver man ha ett fiskekort, som kan köpas på campingplatsen eller i någon av de lokala butikerna. Det finns också möjlighet att hyra båt på campingplatsen för att komma ut på sjön och fiska. Fisket i Ivösjön är säsongsbetonat och de olika fiskarterna är aktiva vid olika tider på året. Under sommarmånaderna är abborren aktiv och det är vanligt att fånga stora exemplar. På hösten är det främst gös och röding som är aktiva och på vintern kan man fånga sik och öring på isen.

På campingplatsen

På Björkenäscamping finns det flera olika aktiviteter att delta i, för både stora och små. För den som vill bada och sola finns det en fin badstrand precis nedanför campingplatsen. Stranden är långgrund och barnvänlig och här kan man också hyra kanoter och paddla runt på sjön. För den som gillar sport finns det en fotbollsplan och en volleybollplan på campingplatsen. Det finns också möjlighet att hyra mountainbikes och cykla i de vackra omgivningarna. För barnen finns det flera olika lekplatser och aktiviteter på campingplatsen, såsom hoppkuddar, trampbilar och en hinderbana. Under högsäsong arrangeras också olika aktiviteter för barnen, såsom skattjakter och fisketävlingar. För den som vill utforska området runt omkring finns det flera olika vandringsleder och cykelvägar att välja mellan. Man kan till exempel cykla till naturreservatet Ivö Klack, som ligger ungefär 10 kilometer från campingplatsen. Här finns det fina vyer över Ivösjön och den omgivande naturen. Under sommarmånaderna arrangeras också olika evenemang i närheten av campingplatsen, såsom musikfestivaler och marknader, där man kan prova på lokala delikatesser och handarbeten.

Cykelvägar och rutter

Det finns flera cykelvägar och rutter att utforska vid Björkenäscamping. Här är några exempel:

  1. Ivösjöns runt: Detta är en 30 km lång cykelrutt runt sjön Ivösjön som tar dig genom vacker natur och förbi flera små byar. Rundan tar cirka 3-4 timmar att cykla och är en av de populäraste cykelrutterna i området.
  2. Brömsebro runt: En 35 km lång cykelrutt som tar dig genom vackra skogar och över åkrar till Brömsebro, en liten by med en vacker kyrka och en gammal järnvägsstation.
  3. Kustleden: En längre cykelrutt som tar dig längs den vackra Blekinge-kusten. Här kan du upptäcka flera små fiskebyar och stanna till vid fina badplatser längs vägen.
  4. Skåneleden: En del av den populära vandringsleden Skåneleden går också genom området vid Björkenäscamping. Här finns det flera vandringsleder som också kan cyklas på, såsom leden mellan Ivösjön och Oppmannasjön.
  5. Backroads of Blekinge: Det finns också flera mindre cykelvägar och grusvägar i området som tar dig genom vacker natur och förbi små byar. Backroads of Blekinge är ett nätverk av cykelvägar som leder dig till mindre kända platser i området och ger dig en genuin känsla av Blekinge.

Av Maria